Dronninggambit: Skak – Spørgsmål om spillet

Dronninggambit: Skak

Sidder du fast et eller andet sted i spillet? Er du i tvivl om, hvordan noget fungerer? Har du spørgsmål til spilindstillinger? Disse svar dækker mange gængse spørgsmål til spilteknikken.

Mulige spoilere nedenfor.

System og indstillinger

Indstillinger for tilgængelighed

Dronninggambit: Skak har tilgængelighedsindstillinger for farveblindhed. Når du starter spillet første gang, kan du vælge den farvekorrektion, der passer dig bedst.

Hvis du senere ønsker at ændre dette:

1. Tryk på Indstillinger nederst til venstre på skærmen.

2. Stryg nedad til afsnittet Tilgængelighed.

3. Vælg dine indstillinger, og tryk derefter på X øverst til højre for at lukke vinduet.

Sådan skifter du sprog i spillet

Spillet vil som standard benytte sproget fra din Netflix-profil. Når du starter spillet første gang, kan du vælge sprog.

Hvis du senere ønsker at ændre dette:

1. Tryk på Indstillinger nederst til venstre på skærmen.

2. Stryg nedad til afsnittet Tilgængelighed.

3. Tryk på knappen i rækken Spillets sprog, som viser det aktuelle sprog.

4. Vælg et sprog i rullemenuen, og tryk på Bekræft.

5. Tryk på X øverst til højre for at lukke vinduet.

Spil offline

Mange dele af Dronninggambit: Skak kan spilles uden en internetforbindelse som f.eks. Beth’s Journey (Beths rejse) og Pass and Play-skak. Nogle indstillinger, som f.eks. til flere spillere, kræver dog en internetforbindelse.

Forlad et spil

Du kan forlade spillet ved at trykke på udgangsknappen (en dør med en pil, der peger udad) nederst til venstre på skærmen. Her kan du enten gemme og forlade spillet, hvis du ønsker at vende tilbage til det, tilbyde remis eller opgive, hvis du ønsker at afslutte spillet.

Spillet gemmes, når du forlader det

Tryk på udgangsknappen, hvis du ønsker at vende tilbage til et offline- eller asynkront spil. På den måde bliver dit spil gemt, så du kan vende tilbage til det og fortsætte med at spille.

Slå feltnavne til og fra

Du kan slå feltnavne til og fra i spillet ved at trykke på knappen for feltnavne (to overlappende firkanter).

Skift mellem 2D- og 3D-bræt

Du kan skifte mellem 2D- og 3D-brættet, når du spiller skak, ved at trykke på enten 2D- eller 3D-knappen nederst til venstre på skærmen.

Sådan spiller du

Elo

Hvad er Elo?

Inden for skak er Elo en rating af spillerne, som beregner deres indbyrdes styrkeforhold.

Hvordan ændrer jeg min Elo-rating?

Elo bliver opdateret, når du afslutter et onlinespil eller -opgør. Hvor meget, den ændres, afhænger af, om du vinder, og hvilkenElo-rating din modstander har.

Hvordan bliver min Elo brugt i spillet?

Vi bruger Elo til at måle færdighedsniveauer og til at matche dig med andre spillere med et lignende færdighedsniveau. Det sikrer, at du altid spiller mod en modstander, som ligger så tæt som muligt på dine færdigheder, og det skaber et konkurrencemiljø, hvor du bliver belønnet for at forbedre dig.

Beth’s Journey (Beths rejse)

Hvad er Beth’s Journey?

Beth’s Journey er en fordybende oplevelse, som giver dig mulighed for at følge Beths rejse fra nybegynder til stormester. Undervejs lærer du at spille skak og prøver kræfter med en række hovedbrud af stigende sværhedsgrad.

Hvordan spiller jeg Beth’s Journey?

Når du er færdig med vejledningen eller med at indlæse spillet, bliver du automatisk ført til et kort over Beth’s Journey. Her kan du vælge et af de oplåste kapitler og fortsætte med at spille.

Hvordan vælger eller ændrer jeg sværhedsgraden?

Når du første gang spiller Beth’s Journey, får du mulighed for at vælge mellem tre sværhedsgrader: novice (nybegynder),intermediate (mellemniveau) eller advanced (erfaren). Hvert niveau har sine egne hovedbrud og lektioner.

Du kan når som helst ændre sværhedsgrad ved at trykke på bjælken for sværhedsgrad øverst til højre (den viser dit aktuelle niveau). Hver sværhedsgrad har sin egen status for fremskridt, så du starter en ny rejse, når du ændrer indstillingerne. Men bare rolig. Du kan skifte tilbage når som helst og starte forfra, hvor du slap.

Kan jeg nulstille min status for fremskridt i Beth’s Journey?

Nej. Det er ikke muligt at nulstille din status. Men du kan når som helst vende tilbage og igen løse et færdiggjort hovedbrud eller gennemføre en lektion.

Hvordan optjener jeg alle stjernerne i et hovedbrud?

For at få alle stjernerne for et hovedbrud skal du gennemføre det hurtigere end tiden eller antal træk vist i Finish under (Gennemfør under). Du kan se disse mål, når du starter hovedbruddet, og i topbjælken undervejs i spillet.

Hvis du ikke optjener alle stjernerne i første forsøg, kan du altid gå tilbage og forsøge igen.

Hvordan låser jeg op for næste kapitel?

Der bliver låst op for det næste kapitel, når du har færdiggjort hver lektion og hovedbrud i dit igangværende kapitel.

Spiltilstande

Hvordan spiller jeg lektioner?

Du gennemgår alle lektioner, når du avancerer gennem Beth’s Journey. Ved at trykke på Lesson Library -bygningen (lektionsbiblioteket) på kortet over Beth’s Journey får du mulighed for at vende tilbage og igen spille det ønskede indhold.

Hvordan spiller jeg et parti skak?

Du går til spillene fra startskærmen. Når du trykker på spilknappen, kommer du til en menu, hvor du kan vælge spiltype:

• Games in progress (igangværende spil) – fortsæt et eksisterende spil

• Play Online (spil online) – Spil mod en matchet modstander

• Play Practice (spiltræning) – Spil mod en AI-modstander med en sværhedsgrad, du selv vælger

• Play vs. Friend (spil mod en ven) – Spil mod en spiller efter eget valg

• Pass & Play (pass and play-skak) – lokalt parti mellem to spillere

Når du har valgt din modstander, kan du vælge at konfigurere spillet efter eget valg ved brug af det indhold, du har låst op for.

Hvordan inviterer jeg en ven til at spille?

1. Opret et Play vs. Friend-spil.

2. Når du går ind til skakbrættet, får du en kode bestående af seks tegn (f.eks. ABCDEF). Del denne kode med din ven via sms, e-mail eller beskeder.

3. Din ven skal så vælge Play vs. Friend, vælge muligheden Join (deltag) og indtaste koden for at møde dig over skakbrættet.

Hvor finder jeg min profil og spilstatistik?

Du finder din spilstatistik og spillerprofil ved at trykke på Your stats-knappen (din statistik), der ligner et cirkeldiagram, nederst til venstre på startskærmen.

Hvad er Harmon Match?

Harmon Match er et mål for, hvordan du spiller i forhold til Beth Harmon. Spillet analyserer dine træk for at vise dig i procent, hvor tæt du ligger på den måde, Beth Harmon spiller.

Hvordan deler jeg mit parti?

Når spillet er slut, får du vist en analyseskærm over det færdige spil. Tryk på knappen More Info (Flere oplysninger) for at få to muligheder for at dele dit parti: copy FEN og copy PGN. Du får en kopi i din udklipsholder, som du så kan dele, hvor du vil.

Beth's Vision (Beths vision)

Hvad er Beth's Vision?

Beth's Vision er baseret på Beths evne i serien til at gennemtænke alle mulige træk og vælge det bedste i den forhåndenværende situation.

Når du bruger Beth’s Vision, ser du op i loftet, hvor Beth udtænker og viser dig det bedste næste træk.

Hvordan bruger jeg Beth’s Vision?

Tryk på ikonet Beth’s Vision nederst til venstre, når det er fuldt opladt. Det afspiller Beth’s Vision-animationen og viser dig derefter det bedste træk på skakbrættet, og du kan vælge at bruge det eller lade være.

Hvordan oplader jeg Beth’s Vision?

Beth’s Vision bliver automatisk opladet, mens du spiller partiet. Det bliver opladet hurtigere, hvis du ikke vælger de bedste træk, og hvis du laver fejl.

Grundlæggende skak

Hvor kan jeg lære at spille skak i selve spillet?

Den bedste måde at lære på er ved at gennemspille Beth’s Journey. Hvis du er helt grøn nybegynder, anbefaler vi, at du starter på Novice-niveauet og arbejder dig opad.

Hvor finder jeg ud af, hvordan hver brik kan flyttes i selve spillet?

Lær, hvordan brikkerne flyttes ved at gennemspille Beth’s JourneyNovice-niveau (nybegynder). Du kan altid se dem igen senere i Lesson Library (lektionsbiblioteket).

Hvordan vinder man et skakparti?

Der er tre måder, du kan vinde et spil skak på:

• Checkmate (skakmat): Det er den almindelige måde at vinde et parti på. Skakmat sker, når en af spillerne truer modstanderens konge, og denne ikke kan rykkes til andre felter, ikke kan beskyttes af en anden brik, og brikken, der giver skak, ikke kan tages.

• Resignation (give op): Hvis en spiller mener, at vedkommende ikke kan vinde, fordi modstanderen har for stort forspring, kan denne spiller vælge at give op, hvorved modstanderen får sejren.

• Timeout (tiden udløber): Hvis du løber tør for tid, taber du automatisk spillet, hvis din modstander har de fornødne midler til at gennemføre en checkmate (skakmat).

Hvad betyder stalemate (dødt løb)?

Dødt løb er en uafgjort situation, hvor ingen af spillerne kan sikre sig sejren på grund af manglende midler, eller hvis spillet ikke kan spilles videre, uden at modstanderens konge bliver sat i skak.

Hvad er Castling (rokade)?

Castling (rokade) er en særlig regel, der giver din konge mulighed for at flytte to felter til højre eller venstre, mens tårnet på den pågældende side flyttes om på den anden side af kongen. Det kan kun lade sig gøre, når der ikke er nogen brikker imellem dem, og de ikke er blevet rykket før. Men husk, at du ikke kan lave en rokade, hvis du er sat i skak!

Hvordan læser jeg skaknotationen?

Skak bruger en algebraisk notation, hvorved hvert felt får et sæt koordinater set fra hvids synsvinkel.

• Det nederste felt i venstre hjørne hedder a1, det ovenover hedder a1, og det ovenover igen hedder a3 osv. Til højre for a1 ligger b1, så c1, osv., mens modsatte side (øverste højre hjørne) er h8.

• Inden for skakterminologi er brættet opdelt i vandrette rækker og lodrette linjer. Rækkerne går fra 1 til 8 set nedefra, og fra a til h set fra venstre mod højre.

• Brikkerne markeres med forbogstavet i deres navn bortset fra løberne (knights), som har bogstavet N på engelsk (L på dansk). Bønderne har ikke noget bogstav.

Hvis du vil have mere at vide, kan du bruge vejledningen til skaknotationer under sværhedsgraden intermediate (mellemniveauet) i Beth’s Journey.

Hvad er FEN?

FEN (Forsyth-Edwards Notation) viser alle de oplysninger, der er brug for til at beskrive skakbrættes aktuelle stilling. Det fortæller ikke meget om, hvad der er sket forudgående for dette tidspunkt i spillet, men det viser, om der er mulighed for rokade, hvis tur det er samt det antal træk, der er foretaget indtil videre.

Hvad er PGN?

PGN (Portable Game Notation) er et letlæseligt format, der både noterer trækkene i spillet (i standard algebraisk notation) og alle relaterede oplysninger såsom navnene på spillerne, vinderen og taberen og selv datoen, hvor partiet blev spillet.

Coins (mønter) og tilpasning

Hvad er Coins (mønter), og hvordan bruger jeg dem?

Coins (mønter) bruges til at købe nye placeringer, skakspil og udseende til din profil. Du kan bruge dem i tilbehørsbutikken, som du får adgang til ved at trykke på indkøbskurven nederst til venstre på hovedskærmen.

Hvordan får jeg fat i Coins?

Coins optjenes ved at spille spil, gennemføre hovedbrud og lektioner i Beth’s Journey og ved at gennemføre Goals (målsætninger).

Hvordan låser jeg op for flere Avatars (avatarer), Backgrounds (baggrunde), Frames (rammer) eller Chess Sets (skakspil)?

Du kan låse op for dem i tilbehørsbutikken. Tryk på indkøbskurven i nederste venstre hjørne af startskærmen. Brug dine mønter for at føje ting til din samling. Der skal låses op for nogle elementer ved at udføre en speciel handling i spillet. Disse er markeret med et ikon med en lås. Du får at vide, hvordan du låser op for dem ved at klikke på det element, du ønsker at oplåse.

Hvordan skifter jeg Avatars (avatarer), Backgrounds (baggrunde), Frames (rammer) eller Chess Sets (skakspil)?

Gå til skærmen Edit Profile (rediger profil) for at ændre avatarer, baggrunde eller rammer. Tryk på dit profilikon i øverste venstre hjørne af skærmen. Vælg det element, du ønsker at bruge fra din samling. Tryk på X øverst til højre for at lukke skærmen.

Når du har låst op for et skakspil i tilbehørsbutikken, kan du vælge at bruge det, når du begynder på et brugertilpasset parti skak.

Hvor kan jeg se mine Postcards (postkort)?

Du finder postkort ved at gå til de Post Boxes (postkasser), der ligger på forskellige placeringer i Beth’s Journey.

Partier

Hvad afgør min side?

Når et nyt onlinespil begynder, sker der en af to ting. Hvis der allerede er en ventende spiller, vil du komme til at spille sort. Ellers opretter du et nyt spil som hvid og venter på en modstander.

Når du spiller mod venner eller AI, kan du vælge, hvilken siden du foretrækker at spille under startopsætningen af spillet.

Hvordan fungerer matching?

Matchingsystemet fungerer ved, at det så hurtigt som muligt forsøger at finde en modstander til dig på et lignende spillerniveau.

Kan jeg fortryde mit træk?

I Play Practice-spil (spiltræning), Beth’s Journey og i venskabspartier mod figurerne fra spillet kan du fortryde dit træk, så du kan afprøve forskellige muligheder og se, hvad udfaldet bliver. Det er ikke muligt at fortryde et træk i onlinespil med flere spillere.

Hvad sker der, hvis en spiller forlader et igangværende spil?

Hvis nogen forlader et igangværende spil, har vedkommende mulighed for at vende tilbage og foretage sit næste træk, inden tiden løber ud. Gør vedkommende ikke det, vil det blive opfattet som at give op, og modstanderen vil blive tilkendt sejren.

Goals (målsætninger)

Hvad er Goals (målsætninger)?

Goals (målsætninger) er særlige mål, som du kan gennemføre for at få en ekstra belønning. Der bliver låst op for dem, efter du har spillet i et kort stykke tid. De er ofte noget, du kan gennemføre, mens du spiller et parti på normal vis, men de indebærer ofte en ekstra udfordring eller en mulighed for at prøve noget nyt. Du kan gennemføre dem i dit eget tempo, og udfordringerne udløber ikke.

Hvor kan jeg se mine Goals (målsætninger)?

Tryk på knappen Goals nederst til højre på startskærmen (en stjerne i en blomst) for at se dine udfordringer.

Kan jeg udskifte mine Goals, hvis jeg ikke bryder mig om dem?

Hver dag kan du afvise et af de goals, du får tilbudt, og erstatte det med en tilfældig udfordring.

Hvor tit får jeg tilbudt et nyt Goal (målsætning)?

Du får en ny række målsætninger hver dag, så længe du har ledig plads i dine aktive udfordringer.

Hvad afgør, hvilken type Goals (målsætninger) jeg får?

Goals (målsætninger) bliver tilfældigt udtrukket fra en samling tilgængelige goals for din aktuelle status og valgte sværhedsgrad.

Hvad er belønningen?

Når du gennemfører dine goals, får du ekstra mønter.

Vil du have mere at vide om Dronninggambit: Skak? Gå til siden Spilsupport. Du kan også altid kontakte os.