Jak działa funkcja zapisywania postępu w grze w serwisie Netflix?

Postępy w grach są zapisywane w chmurze lub lokalnie na profilu, na którym grasz. 

Czym jest zapisywanie postępu w grze w chmurze? 

Polega ono na przechowywaniu zapisów gier online. Podobnie jak w przypadku oglądania filmów, seriali i programów rozwiązanie to pozwala wznowić rozgrywkę w miejscu jej przerwania na dowolnym urządzeniu po zalogowaniu się do tego samego konta i profilu, na którym grasz w daną grę.

Więcej informacji o obsłudze tej funkcji można znaleźć na stronie wsparcia danej gry. Znajdź grę na liście Gier Netflix lub wyszukaj ją po tytule.

Gry obsługujące zapisywanie postępu w chmurze

  • Postępy w grze są zapisywane na koncie i profilu użytkownika Netflix. Jeśli usuniesz grę, a później pobierzesz i zainstalujesz ją ponownie na innym urządzeniu, możesz wznowić rozgrywkę w miejscu jej przerwania.

Gry nieobsługujące zapisywania postępu w chmurze

  • Postępy w grze są zapisywane wyłącznie lokalnie na urządzeniu i są powiązane z określonym profilem użytkownika Netflix. Odinstalowanie gry spowoduje usunięcie zapisów ze wszystkich profili, na których była prowadzona rozgrywka. Jeśli pobierzesz i zainstalujesz grę ponownie, nie możesz wznowić rozgrywki w miejscu jej przerwania.  


Po uruchomieniu gra zaczyna się od początku

W pierwszej kolejności sprawdź, czy grasz w grę na koncie i profilu, na którym rozgrywka została rozpoczęta. Ikona profilu jest widoczna w grze. Dotknij jej, aby w razie potrzeby zmienić profil. 

Jeśli gra nie obsługuje zapisywania postępu w chmurze:

  1. Możesz wznowić rozgrywkę w miejscu jej przerwania tylko na urządzeniu, na którym rozgrywka została rozpoczęta, ponieważ dane o postępie są zapisywane lokalnie. Uruchomienie gry na innym urządzeniu (nawet na tym samym profilu) nie pozwala wznowić rozgrywki w miejscu jej przerwania.

  2. Zapisane dane o postępie są usuwane także w przypadku dezinstalacji i ponownej instalacji gry. Po usunięciu danych o zapisie z urządzenia nie można ich odzyskać.

  3. Niektóre gry pozwalają usuwać dane o zapisie z poziomu menu ustawień. Po usunięciu danych o zapisie z urządzenia nie można ich odzyskać.

Czy można przenieść dane o zapisie na inny profil użytkownika Netflix?

Aktualnie nie ma takiej możliwości. 

Czy można przenieść dane o zapisie na inne urządzenie?

Jeśli zmieniasz urządzenie, zapisane na poprzednim urządzeniu postępy w grach można przenieść na nowe urządzenie, przenosząc dane z urządzenia. Aktualnie nie ma możliwości przenoszenia danych gier między urządzeniami manualnie.