Musta kuningatar: shakki – Pelaamiseen liittyvät kysymykset

Musta kuningatar: shakki

Onko peli jumissa, etkä pysty jatkamaan? Pohditko, miten jokin juttu toimii pelissä? Onko sinulla kysyttävää asetuksista? Tässä on vastauksia yleisiin pelikysymyksiin.

Saattaa sisältää spoilereita.

Järjestelmä ja asetukset

Saavutettavuus

Musta kuningatar: shakki -pelissä on saavutettavuusasetuksia värisokeille. Kun käynnistät pelin ensimmäistä kertaa, voit valita itsellesi sopivimman värikorjauksen.

Jos haluat vaihtaa värikorjauksen myöhemmin:

1. Napauta ruudun vasemmasta alareunasta Settings (Asetukset).

2. Pyyhkäise alas kohtaan Accessibility (Saavutettavuus).

3. Valitse asetuksesi ja sulje ikkuna napauttamalla oikeasta yläkulmasta X.

Pelin kielen vaihtaminen

Peli käyttää oletuksena Netflix-profiilisi kieltä. Voit valita kielen, kun käynnistät pelin ensimmäistä kertaa.

Jos haluat vaihtaa värikorjauksen myöhemmin:

1. Napauta ruudun vasemmasta alareunasta Settings (Asetukset).

2. Pyyhkäise alas kohtaan Accessibility (Saavutettavuus).

3. Napauta Game language (Pelin kieli) -rivillä olevaa painiketta, joka näyttää tämänhetkisen kielen.

4. Valitse pudotusvalikosta kieli ja napauta Confirm (Vahvista).

5. Sulje ikkuna napauttamalla oikeasta yläkulmasta X.

Offline-pelaaminen

Voit pelata suurimman osan Musta kuningatar: shakki -pelistä ilman verkkoyhteyttä, mukaan lukien pelitilat Beth’s Journey ja Pass and Play. Jotkin pelitilat, kuten moninpeli, vaativat verkkoyhteyden.

Pelistä lähteminen

Voit lähteä pelistä napauttamalla ruudun vasemmassa alareunassa olevaa poistu-painiketta (ovea, jossa on ulos osoittava nuoli). Kun olet napauttanut poistu-painiketta, voit tallentaa ja poistua, pyytää tasapeliä tai luovuttaa, jos haluat päättää pelin.

Peli tallentuu, kun lähdet pelistä

Jos haluat palata takaisin offline-peliin tai eriaikaiseen moninpeliin, napauta poistu-painiketta. Tämä tallentaa pelin, joten voit palata takaisin myöhemmin ja jatkaa pelaamista.

Näin laitat ruutujen nimet päälle tai pois päältä

Voit laittaa ruutujen nimet päälle tai pois päältä napauttamalla ruutunimien painiketta (kaksi päällekkäistä ruutua).

Näin vaihdat 3D- ja 2D-laudan välillä

Kun pelaat shakkia, voit vaihtaa 2D- ja 3D-laudan välillä napauttamalla ruudun vasemmasta alareunasta 2D- tai 3D-painiketta.

Pelaaminen

Elo

Mikä on Elo?

Shakissa Elo on pelaajalle annettava vahvuusluku, joka laskee pelaajan suhteellisen tason verrattuna muihin pelaajiin.

Kuinka muutan Elo-vahvuuslukuani?

Elo päivittyy, kun pelaat nettipelin tai showdown-pelin loppuun. Se, kuinka paljon Elo muuttuu, riippuu siitä, voitatko pelin, sekä vastustajasi Elo-vahvuusluvusta.

Kuinka Elo-vahvuuslukua käytetään pelissä?

Käytämme Elo-vahvuuslukua mitataksemme taitotasoja ja löytääksemme sinulle samantasoisen vastustajan. Näin varmistamme, että vastustajasi taso on mahdollisimman lähellä omaa tasoasi ja samalla luomme kilpailullisen ympäristön, jossa kehitys palkitaan.

Beth’s Journey

Mikä on Beth’s Journey?

Beth’s Journey on mukaansatempaava kokemus, jonka avulla voit seurata Bethin polkua noviisista suurmestariksi. Samalla opit pelaamaan shakkia ja pääset ratkomaan toinen toistaan haastavampia pulmia.

Kuinka voin pelata Beth’s Journey -pelitilaa?

Kun olet läpäissyt tutoriaalin tai ladannut pelin, sinut siirretään automaattisesti Beth’s Journey -kartalle. Valitse kartalta yksi avatuista luvuista ja jatka pelaamista.

Kuinka valitsen tai vaihdan vaikeustason?

Kun aloitat Beth’s Journey -pelitilan ensimmäistä kertaa, saat valita yhden kolmesta vaikeustasosta: novice (noviisi), intermediate (keskitaso) tai advanced (edistynyt). Jokainen vaikeustaso sisältää omanlaisensa pulmat ja oppitunnit.

Voit vaihtaa vaikeustasoa milloin vain napauttamalla oikeasta yläkulmasta vaikeustasopalkkia (joka näyttää tämänhetkisen vaikeustasosi). Jokaisella vaikeustasolla on oma edistymispolkunsa, joten vaikeustason vaihtaminen aloittaa uuden edistymispolun. Ei kuitenkaan huolta, sillä voit vaihtaa vaikeustason takaisin milloin vain ja jatkaa siitä, mihin jäit.

Voiko edistymisen nollata Beth’s Journey -pelitilassa?

Edistymistä ei voi nollata. Voit kuitenkin palata takaisin jo suoritettujen pulmien tai oppituntien pariin milloin vain.

Kuinka saan kerättyä kaikki pulman tähdet?

Kerätäksesi kaikki pulman tähdet sinun on ratkaistava pulma nopeimman ”Finish under” -ajan tai tietyn siirtojen määrän puitteissa. Näet nämä tavoitteet aloittaessasi pulman sekä pelin aikana ruudun yläosassa olevasta palkista.

Jos et saa kaikkia tähtiä ensiyrittämällä, voit aina palata takaisin ja yrittää uudestaan.

Kuinka avaan seuraavan luvun?

Seuraava luku aukeaa, kun olet läpäissyt tämänhetkisen lukusi jokaisen oppitunnin ja pulman.

Pelitilat

Kuinka pääsen pelaamaan oppitunteja?

Tulet pelaamaan läpi kaikki oppitunnit samalla, kun etenet Beth’s Journey -pelitilassa. Napauta Beth’s Journey -kartalta Lesson Library -rakennusta, niin pääset pelaamaan haluamaasi oppituntia uudestaan.

Kuinka voin pelata shakkiottelun?

Peleihin pääsee aloitusnäytöltä. Napauttamalla games-painiketta pääset valikkoon, josta voit valita, minkälaista peliä haluat pelata:

• Games in progress – Jatka kesken jäänyttä peliä

• Play Online – Pelaa pelin valitsemaa vastustajaa vastaan

• Play Practice – Pelaa tekoälyä vastaan valitsemallasi vaikeustasolla

• Play vs. Friend – Pelaa valitsemaasi vastustajaa vastaan

• Pass & Play – Kahden pelaajan välinen paikallinen peli

Kun olet valinnut vastustajan, voit aloittaa pelin haluamallasi tavalla käyttäen mitä tahansa avaamaasi sisältöä.

Kuinka kutsun ystäväni pelaamaan?

1. Aloita Play vs. Friend -peli.

2. Kun pääset pöytään, saat kuusikirjaimisen koodin (esim. ABCDEF). Jaa koodi ystäväsi kanssa tekstiviestillä, sähköpostilla tai viestillä.

3. Tämän jälkeen ystäväsi tulee valita Play vs. Friend -peli ja sitten Join-vaihtoehto. Sen jälkeen hänen tulee syöttää antamasi koodi, niin hän voi liittyä samaan pöytään kanssasi.

Mistä näen profiilini ja pelitilastoni?

Näet pelitilastosi ja pelaajaprofiilisi napauttamalla aloitusnäytön vasemmasta alareunasta Your stats-painiketta (ympyräkaavio).

Mikä on Harmon Match?

Harmon Match on mittari, jolla katsotaan, kuinka pelaat shakkia verrattuna Beth Harmoniin. Peli analysoi siirtojasi kertoakseen sinulle prosentuaalisesti, kuinka samalla lailla pelaat kuin Beth Harmon!

Kuinka jaan pelini?

Kun peli päättyy, sinut siirretään pelin jälkeiselle analyysiruudulle. Napauta More Info -painiketta, niin saat kaksi vaihtoehtoa, joiden avulla voit jakaa pelisi: copy FEN ja copy PGN. Nämä kopioituvat leikepöydällesi, jonka jälkeen voit jakaa ne kenen kanssa haluat.

Beth's Vision

Mikä on Beth's Vision?

Beth's Vision perustuu Bethin kykyyn sarjassa, jonka avulla hän voi käydä läpi kaikki mahdolliset siirrot ja valita parhaan mahdollisen tilanteeseen sopivan siirron.

Kun käytät Beth’s Vision -kykyä, katseesi siirtyy kohti kattoa, jossa Beth miettii ja esittää sinulle parhaan siirron, jonka voit seuraavaksi tehdä.

Kuinka voin käyttää Beth’s Vision -kykyä?

Napauta vasemmasta alareunasta Beth’s Vision -kuvaketta, kun se on latautunut täyteen. Tämä käynnistää Beth’s Vision -animaation ja näyttää sinulle parhaan mahdollisen siirron, jonka voit joko tehdä tai jättää huomiotta.

Kuinka voin ladata Beth’s Vision -kykyä?

Beth’s Vision -kyky latautuu automaattisesti, kun pelaat peliä. Kyky latautuu nopeammin, jos et valitse parhaita siirtoja ja teet virheitä.

Shakin perusteet

Miten voin oppia pelaamaan shakkia pelin sisällä?

Paras tapa oppia on pelata Beth’s Journey -pelitilaa. Jos olet aloittelija, suosittelemme, että aloitat novice-vaikeustasolla ja yrität kehittyä pelin edetessä.

Miten voin oppia pelin sisällä, kuinka kutakin shakkinappulaa kuuluu siirtää?

Voit oppia shakkinappuloiden siirrot pelaamalla Beth’s Journey -pelitilaa Novice-vaikeustasolla. Voit aina palata takaisin näiden oppien pariin Lesson Library -osiossa.

Kuinka shakkipeli voitetaan?

Shakkipelin voi voittaa kolmella eri tavalla:

• Checkmate (Shakkimatti): Yleisin tapa voittaa shakki on pelata peli loppuun asti. Shakkimatti tapahtuu silloin, kun toinen pelaaja uhkaa toisen pelaajan kuningasta, eikä kuningasta voi siirtää muihin ruutuihin, eikä sitä voi suojata toisella nappulalla, eikä uhkaavaa nappulaa voi lyödä.

• Resignation (Luovutus): Kun pelaaja uskoo, että hänellä ei ole mahdollisuutta voittoon, koska vastustaja on liian edellä, hän voi luovuttaa pelin. Tämän myötä peliin jäänyt pelaaja voittaa.

• Timeout (Ajan loppuminen): Jos aikasi loppuu, häviät pelin automaattisesti, jos vastustajallasi on riittävästi nappuloita shakkimatin tekemiseen.

Mitä stalemate (patti) tarkoittaa?

Stalemate eli patti on tasapeli, jossa kumpikaan pelaaja ei voi voittaa, koska nappuloita ei ole riittävästi tai päädytään tilanteeseen, jossa peliä ei voi enää jatkaa, eikä vastustajan kuningas ole uhattuna.

Mitä Castling (Tornitus) tarkoittaa?

Castling eli tornitus on erikoissääntö, jonka avulla kuningas voi siirtyä kaksi ruutua oikealle tai vasemmalle, kun torni, jonka suuntaan kuningas siirtyy, siirretään kuninkaan vastakkaiselle puolelle. Tämä on mahdollista vain, jos kuninkaan ja tornin välillä ei ole nappuloita ja jos kuningasta tai tornia ei ole siirretty. Muista, että tornitus ei ole mahdollista shakin aikana!

Kuinka shakkisiirtojen merkintätapoja luetaan?

Shakissa käytetään algebrallista merkintätapaa, jossa jokaiselle ruudulle annetaan koordinaatti valkoisen puolen näkökulmasta katsottuna.

• Vasemman alareunan ruutu on a1, sen yläpuolella oleva ruutu on a2, sen yläpuolella oleva ruutu on a3 ja niin edelleen. A1-ruudun oikealla puolella oleva ruutu on b1, sen vieressä oleva ruutu on c1 ja niin edelleen, kun taas vastakkaisen puolen (oikea yläkulma) ruutu on h8.

• Shakkiterminologiassa vaakasuoria rivejä kutsutaan riveiksi (rank) ja pystysuoria rivejä kutsutaan linjoiksi (file). Eli kun laudalla siirrytään rivejä pitkin ylöspäin, siirrytään 1:stä 8:aan, ja kun laudalla siirrytään linjoja pitkin poikittain, siirrytään a:sta h:hon.

• Nappulat on nimetty jokaisen nappulan nimen ensimmäisen kirjaimen mukaan, pois lukien ratsut (knights), jotka on nimetty kirjaimella N, sekä sotilaat (pawns), joilla ei ole kirjainta.

Jos kaipaat lisätietoja, katso chess notation tutorial (shakkisiirtojen merkintätapojen opas) Beth’s Journey -pelitilassa intermediate-vaikeustasolla.

Mikä on FEN?

FEN (Forsyth-Edwards Notation) näyttää kaiken tarvittavan tiedon shakkilaudan aseman kuvaamiseen. Se ei juurikaan kerro, kuinka sen hetkiseen pelitilanteeseen on päädytty, mutta se kertoo, onko tornitus mahdollista, kenen vuoro on sekä kuinka monta siirtoa on tehty.

Mikä on PGN?

PGN (Portable Game Notation) on helposti luettava formaatti, joka tallentaa sekä pelin siirrot (tavallisella algebrallisella merkintätavalla) että kaikki tarpeelliset tiedot, kuten pelaajien nimet, voittajan/häviäjän ja jopa päivämäärän, jolloin peli on pelattu.

Kolikot ja kustomointi (Coins and Customization)

Mitä kolikot ovat ja kuinka niitä voi käyttää?

Kolikoilla voi ostaa uusia alueita, shakkisettejä sekä somisteita profiilia varten. Voit käyttää kolikoita tavarakaupassa, johon pääset napauttamalla pääruudun vasemmassa alareunassa olevaa ostoskärryä.

Miten kolikoita saadaan?

Kolikoita saadaan pelaamalla pelejä, ratkomalla pulmia ja läpäisemällä oppitunteja Beth’s Journey -pelitilassa sekä suorittamalla tavoitteita (Goals).

Kuinka saan avattua avatareja (Avatars), taustoja (Backgrounds), kehyksiä (Frames) tai shakkisettejä (Chess Sets)?

Näitä voi avata tavarakaupassa. Napauta ostoskärryä pääruudun vasemmasta alareunasta. Käytä kolikoita lisätäksesi tavaroita kokoelmaasi. Joidenkin tavaroiden avaaminen vaatii jonkin tietyn asian tekemistä pelissä. Näiden tavaroiden kohdalla on lukkokuvake. Saat tietoa tavaroiden avaamisesta, kun napautat tavaraa, jonka haluat avata.

Kuinka vaihdan avatareja (Avatars), taustoja (Backgrounds), kehyksiä (Frames) tai shakkisettejä (Chess Sets)?

Voit vaihtaa avatareja, taustoja ja kehyksiä Edit Profile -ruudulla. Napauta profiiliasi ruudun vasemmasta yläkulmasta. Valitse sitten kokoelmastasi tavara, jota haluat käyttää. Sulje ruutu napauttamalla oikeasta yläkulmasta X.

Kun avaat shakkisetin tavarakaupassa, voit ottaa sen käyttöön, kun aloitat minkä tahansa mukautetun shakkipelin (custom game).

Mistä löydän postikortit (Postcards)?

Postikortit löytyvät postilaatikoista (Post Boxes), joita on siroteltu ympäri eri alueita Beth’s Journey -pelitilassa.

Ottelut (Matches)

Miten pelaajan pöydän puoli määräytyy?

Jos toinen pelaaja odottaa jo valmiiksi, kun aloitat uuden nettipelin, liityt hänen pöytäänsä mustalle puolelle. Muussa tapauksessa aloitat uuden pelin valkoisella puolella ja odotat, että vastustaja liittyy pöytääsi.

Kun pelaat ystävää tai tekoälyä vastaan, voit valita kummalla puolella haluat pelata, kun aloitat pelin.

Kuinka vastustaja valitaan?

Peli yrittää löytää sinulle mahdollisimman nopeasti vastustajan, jolla on sama taitotaso.

Voinko peruuttaa edellisen siirtoni?

Voit peruuttaa edellisen siirtosi Play Practice -peleissä, Beth’s Journey -pelitilassa sekä harjoittelupeleissä (friendly games) sarjan hahmoja vastaan. Näin voit kokeilla eri vaihtoehtoja ja katsoa, mihin ne johtavat. Siirron peruuttaminen ei ole mahdollista nettipelissä.

Mitä tapahtuu, jos pelaaja lähtee kesken pelin?

Jos pelaaja lähtee kesken pelin, hänellä on hetki aikaa palata peliin ja tehdä seuraava siirto. Jos pelaaja ei palaa, hänen tulkitaan luovuttaneen ja hänen vastustajansa nimetään voittajaksi.

Tavoitteet (Goals)

Mitä tavoitteet (Goals) ovat?

Tavoitteet ovat erikoistehtäviä, joita suorittamalla saat lisäpalkintoja. Tavoitteet avautuvat, kun peliä on pelattu jonkin aikaa. Ne ovat yleensä asioita, joita saatat suorittaa tavallisen pelaamisen ohessa, mutta usein ne antavat lisää tehtävää tai uutta kokeiltavaa. Voit suorittaa niitä omalla ajallasi, eikä haasteissa ole aikarajaa.

Mistä löydän tavoitteet (Goals)?

Napauta aloitusnäytön oikeasta alakulmasta Goals-painiketta (tähti kukkakuvion sisällä) nähdäksesi haasteesi.

Voiko tavoitteet (Goals) vaihtaa, jos niistä ei pidä?

Voit hylätä yhden tarjotuista tavoitteista päivässä ja korvata sen uudella satunnaisella haasteella.

Kuinka usein uusia tavoitteita (Goals) tulee?

Uusia tavoitteita tulee päivittäin niin kauan, kun sinulla on vapaa paikka aktiivisissa haasteissasi (active challenges).

Minkä mukaan uudet tavoitteet (Goals) määräytyvät?

Tavoitteet arvotaan satunnaisesti saatavilla olevien tavoitteiden joukosta senhetkisen etenemisesi ja vaikeustasosi mukaan.

Mitä palkinnot ovat?

Suorittamalla tavoitteita saat lisää kolikoita.

Haluatko lisätietoja pelistä Musta kuningatar: shakki? Käy Ohjeet ja tuki -sivulla. Voit myös ottaa meihin yhteyttä.