The Queen's Gambit Chess - Vragen over gameplay

The Queen's Gambit Chess

Zit je ergens vast in de game? Vraag je je af hoe iets werkt? Heb je vragen over instellingen in de game? Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen over de gameplay.

Mogelijke spoilers hieronder.

Systeem en instellingen

Toegankelijkheidsopties

The Queen's Gambit Chess heeft toegankelijkheidsopties voor mensen die kleurenblind zijn. Wanneer je de game voor het eerst start, kun je de kleurcorrectie kiezen die je het prettigst vindt.

Als je dit later wilt wijzigen:

1. Tik onderaan het scherm op Settings .

2. Veeg omlaag naar het gedeelte Accessibility.

3. Kies je instellingen en tik rechtsboven op de X om het venster te sluiten.

De taal van de game wijzigen

De game gebruikt standaard de taal van je Netflix-profiel. Wanneer je de game voor het eerst start, kun je je taal kiezen.

Als je dit later wilt wijzigen:

1. Tik linksonder op het scherm op Settings .

2. Veeg omlaag naar het gedeelte Accessibility.

3. Tik op de knop in de rij Game Language met de huidige taal.

4. Kies een taal in de keuzelijst en tik op Confirm.

5. Tik rechtsboven op X om het venster te sluiten.

Offline spelen

Veel onderdelen van The Queen's Gambit Chess kun je spelen zonder internetverbinding, waaronder Beth's Journey en Pass and Play. Sommige functies, zoals multiplayer, kun je alleen gebruiken met een onlineverbinding.

Een game verlaten

Je kunt de game verlaten door linksonder in het scherm op de knop Exit te tikken (de deur met een pijl die naar buiten wijst). Vanaf hier kun je een spel opslaan en afsluiten om dit later voort te zetten, verzoeken om remise, of opgeven als je het spel wilt beëindigen.

De game wordt opgeslagen wanneer je deze verlaat

Tik op de knop Exit als je wilt terugkeren naar een offline of asynchroon spel. Hiermee sla je je spel op, zodat je later terug kunt komen om door te spelen.

Veldnamen in-/uitschakelen

Je kunt de veldnamen in- en uitschakelen in de game door op de knop voor veldnamen (twee overlappende velden) te tikken.

Schakelen tussen het 2D- en 3D-bord

Je kunt tijdens een spel schakelen tussen het 2D- en 3D-bord door onderaan het scherm op de knop 2D of 3D te tikken.

De game spelen

Elo

Wat is Elo?

Bij schaken is Elo een rating voor spelers om hun relatieve sterkte in verhouding tot anderen te berekenen.

Hoe wijzig ik mijn Elo?

Je Elo wordt bijgewerkt wanneer je een online spel of toernooi voltooit. Hoeveel de rating wijzigt hangt af van of je wint en wat de Elo-rating van je tegenstander is.

Hoe wordt mijn Elo gebruikt in de game?

We gebruiken je Elo om je niveau te meten en je te koppelen aan een speler van hetzelfde niveau. Zo weet je zeker dat je altijd speelt tegen iemand van je eigen niveau en ontstaat er een wedstrijdomgeving waarin je wordt beloond naarmate je beter wordt.

Beth's Journey

Wat is Beth's Journey?

Beth's Journey is een immersief onderdeel waarmee je Beth kunt volgen op haar pad van beginneling tot grootmeester. Gaandeweg leer je schaken en moet je steeds uitdagendere puzzels oplossen.

Hoe speel ik Beth's Journey?

Nadat je de tutorial hebt voltooid of de game hebt geladen, word je automatisch naar de kaart van Beth’s Journey geleid. Kies vanaf daar een van je vrijgespeelde hoofdstukken en speel verder.

Hoe selecteer of wijzig ik het moeilijkheidsniveau?

Wanneer je aan Beth's Journey begint, kun je kiezen uit drie moeilijkheidsniveaus: Novice, Intermediate en Advanced. Elk moeilijkheidsniveau heeft zijn eigen puzzels en lessen die je kunt verkennen.

Als je de moeilijkheidsgraad op een bepaald moment wilt wijzigen, tik je rechtsboven op de moeilijkheidsbalk (waarop je huidige moeilijkheidsniveau wordt weergegeven). Elk moeilijkheidsniveau heeft een eigen verloop, dus je begint een nieuwe reis wanneer je de instelling wijzigt. Maar maak je geen zorgen, je kunt het niveau altijd weer terugzetten en verdergaan waar je was gebleven.

Kan ik mijn voortgang resetten in Beth's Journey?

Nee, je kunt je voortgang niet resetten. Maar je kunt wel teruggaan en een voltooide puzzel of les opnieuw spelen wanneer je maar wilt.

Hoe verdien ik alle sterren voor een puzzel?

Als je alle sterren voor een puzzel wilt verdienen, moet je deze voltooien binnen de Finish under-tijd of het aantal zetten. Je kunt deze targets zien als je de puzzel opent en bovenaan op de balk terwijl je speelt.

Als je niet alle sterren verdient tijdens de eerste poging, kun je altijd teruggaan en het opnieuw proberen.

Hoe speel ik het volgende hoofdstuk vrij?

Je speelt het volgende hoofdstuk vrij wanneer je elke les en puzzel in je huidige hoofdstuk hebt voltooid.

Gamemodes

Hoe speel ik lessen?

Je speelt alle lessen naarmate je verder komt in Beth's Journey. Als je op het Lesson Library-gebouw klikt op de kaart van Beth's Journey, kun je elke gewenste les opnieuw spelen.

Hoe speel ik een schaakspel?

Games kun je openen vanuit het startscherm. Als je op de spelknop tikt, word je naar een menu geleid waarin je kunt kiezen welk speltype je wilt spelen:

• Games in progress - Doorgaan met een bestaand spel

• Play Online - Spelen tegen een gekoppelde tegenstander

• Play Practice - Spelen tegen een AI-tegenstander met een door jou gekozen moeilijkheidsniveau

• Play vs. Friend - Spelen tegen een speler van je keuze

• Pass & Play - Lokaal spel tussen twee spelers

Nadat je een tegenstander hebt gekozen, kun je de game instellen zoals je wilt met behulp van je ontgrendelde content.

Hoe nodig ik vrienden uit om te spelen?

1. Maak een Play vs. Friend-spel.

2. Wanneer je aan tafel gaat zitten, ontvang je een 6-letterige code (bijvoorbeeld ABCDEF). Deel deze code per sms, e-mail of bericht met vrienden.

3. Vrienden moeten dan Play vs. Friend selecteren, de optie Join kiezen en de code invoeren om aan je tafel plaats te nemen.

Waar kan ik mijn profiel en spelstatistieken bekijken?

Bekijk je statistieken en spelersprofiel door linksonder op het scherm op de knop Your stats (cirkeldiagram) te tikken.

Wat is Harmon Match?

Met Harmon Match kun je meten hoe goed je schaakt in vergelijking met Beth Harmon. De game analyseert je zetten en geeft met een percentage aan in hoeverre je speelt zoals Beth Harmon!

Hoe kan ik mijn wedstrijd delen?

Nadat de game is beëindigd, word je naar een scherm voor een slotanalyse geleid. Als je op de knop More Info klikt, heb je twee opties om de game te delen: copy FEN en copy PGN. Hiermee kopieer je de game naar het klemboard, waarna je deze kunt delen zoals je wilt.

Beth's Vision

Wat is Beth's Vision?

Beth's Vision is gebaseerd op Beth's mogelijkheid in de serie om alle mogelijke zetten te overwegen en de beste voor haar situatie te kiezen.

Wanneer je Beth's Vision gebruikt, kijk je omhoog naar het plafond, waar Beth de beste volgende zet voor je zal bedenken en tonen.

Hoe gebruik ik Beth's Vision?

Tik linksonder op het pictogram Beth's Vision wanneer dit volledig is geladen. Je ziet dan een Beth's Vision-animatie, waarna je de beste zet op het bord ziet. Je kunt deze spelen of negeren.

Hoe laad ik Beth's Vision op?

Beth’s Vision wordt automatisch opgeladen terwijl je de game speelt. Het wordt sneller opgeladen als je niet de beste zetten kiest en als je fouten maakt.

Basisbeginselen van schaak

Waar kan ik leren schaken in de game?

Je kunt dit het best leren door Beth's Journey te spelen. Als je nog nooit hebt geschaakt, kun je het best op het moeilijkheidsniveau Novice beginnen en je weg omhoog werken.

Waar in de game kan ik meer te weten komen over hoe elk schaakstuk beweegt?

Leer hoe elk schaakstuk beweegt door Beth's Journey op het moeilijkheidsniveau Novice te spelen. Je kunt de lessen naderhand altijd opnieuw volgen via de Lesson Library.

Hoe win ik een schaakspel?

Je kunt op drie manieren een schaakspel winnen:

• Schaakmat: De belangrijkste manier om een spel te winnen, waarbij je het spel helemaal uitspeelt. Dit gebeurt wanneer een van de spelers de andere koning bedreigt. De koning kan vervolgens niet meer worden verplaatst naar een ander veld en niet worden beschermd door een ander stuk. Ook kan het stuk dat de koning schaak heeft gezet, niet worden geslagen.

• Opgeven: Wanneer spelers denken niet meer te kunnen winnen omdat de tegenstander te ver voor ligt, kunnen ze opgeven. In dat geval wint de tegenstander.

• Time-out: Als je tijd voorbij is, verlies je automatisch het spel wanneer je tegenstander over de minimale stukken beschikt om je schaakmat te zetten.

Wat betekent een patstelling?

Een patstelling is een gelijkspel waarbij niemand kan winnen omdat beide spelers onvoldoende stukken in het spel hebben om de overwinning te behalen of omdat de tegenstander alleen maar de eigen koning schaak kan zetten.

Wat is rokade?

Rokade is een speciale regel waarmee de koning twee velden naar rechts of links mag bewegen en de toren aan die zijde naast de andere kant van de koning komt te staan. Dit is alleen mogelijk als er geen stukken tussen de koning en de toren staan en ze nog niet hebben bewogen. Je mag echter niet rokeren langs een veld waar de koning schaak zou komen te staan!

Hoe moet ik schaaknotatie lezen?

Schaak gebruikt een wiskundige notatie waarmee elk veld een coördinaat heeft vanaf wit gezien.

• Het veld linksonder is A1, het veld daarboven is A2, het veld daar weer boven is A3, enzovoort. Rechts van A1 ligt B1, enzovoort, eindigend met veld H8 in de rechterbovenhoek.

• In schaakterminologie heet elke horizontale rij een rij en elke verticale rij een kolom. Op het bord lopen de rijen dus van 1 tot en met 8 en de kolommen van A tot en met H.

• De stukken zijn gelabeld met de eerste letter van hun Engelse naam, met uitzondering van paarden (Knights), waarvoor een N wordt gebruikt. Voor de pionnen wordt geen letter gebruikt.

Als je meer hierover wilt weten, volg dan de tutorial over schaaknotatie op de moeilijkheidsgraad Intermediate van Beth's Journey.

Wat is FEN?

FEN (Forsyth-Edwards-notatie) toont alle informatie die nodig is om de stelling op het schaakbord te beschrijven. Dit zegt niet veel over wat er eerder in het spel is gebeurd, maar laat zien of een speler kan rokeren, wie aan zet is en hoeveel zetten tot op dat moment zijn gedaan.

Wat is PGN?

PGN (Portable Game Notation) is een eenvoudig te lezen notatie waarmee zowel de zetten in het spel (in een wiskundige standaardnotatie) als gerelateerde geegevens worden genoteerd, zoals de naam van de spelers, de winnaar/verliezer en zelfs de datum waarop het spel is gespeeld.

Munten en aanpassingen

Wat zijn munten en hoe gebruik ik ze?

Met munten kun je nieuwe locaties, schaakzetten en cosmetische verbeteringen voor je profiel kopen. Je kunt ze uitgeven in de itemshop, die je kunt bezoeken door linksonder in het hoofdscherm op het winkelwagentje te tikken.

Hoe krijg ik munten?

Je verdient munten door spellen te spelen, puzzels op te lossen, lessen te volgen in Beth's Journey en doelen te voltooien.

Hoe ontgrendel ik meer avatars, achtergronden, randen en schaaksets?

Deze ontgrendel je in de itemshop. Tik linksonder in het scherm op het winkelwagentje. Gebruik je munten om items toe te voegen aan je collectie. Sommige items worden ontgrendeld wanneer je iets specifieks doet in de game. Deze worden aangegeven met een hangslotpictogram. Tik op een item als je wilt weten hoe je dit kunt ontgrendelen.

Hoe wijzig ik avatars, achtergronden, randen en schaaksets?

Avatars, achtergronden en lijsten kun je wijzigen in het scherm Profiel bewerken. Tik linksboven in het scherm op je profiel. Kies dan in je collectie het item dat je wilt gebruiken. Tik rechtsboven op de X om het scherm te sluiten.

Nadat je een schaakset hebt ontgrendeld in de itemshop, kun je deze gebruiken wanneer je een aangepast schaakspel start.

Waar kan ik mijn ansichtkaarten bekijken?

Ansichtkaarten kun je vinden door de postbussen op verschillende plekken in Beth's Journey te bezoeken.

Wedstrijden

Wat bepaalt mijn speelkleur?

Wanneer je een nieuw onlinespel start, gebeurt een van de volgende twee dingen. Als er al iemand zit te wachten, speel je aan de tafel met zwart. Anders maak je een nieuwe tafel als wit en wacht je tot een tegenstander plaatsneemt.

Wanneer je speelt tegen vrienden of AI, kun je kiezen met welke kleur je wilt spelen als je het spel instelt.

Hoe werkt het koppelingssysteem?

Met het koppelingssysteem proberen we zo snel mogelijk een tegenstander van een vergelijkbaar niveau te vinden.

Kan ik mijn vorige zet ongedaan maken?

In Play Practice-spellen, Beth's Journey en vriendschappelijke spellen tegen de personages uit de serie kun je je vorige zet ongedaan maken. Zo kun je verschillende opties proberen en de resultaten bekijken. In online multiplayerspellen kun je geen zetten ongedaan maken.

Wat gebeurt er als iemand halverwege het spel verlaat?

Als iemand een lopend spel verlaat, heeft hij of zij tot de timer op nul staat de tijd om terug te keren en de volgende zet te doen. Zo niet, dan gaan we ervan uit dat die persoon heeft opgegeven en roepen we jou tot winnaar uit.

Doelen

Wat zijn doelen?

Doelen zijn speciale uitdagingen die je kunt voltooien voor een extra beloning. Ze worden ontgrendeld nadat je de game een tijdje hebt gespeeld. Vaak zijn het dingen die je voltooit terwijl je normaal de game speelt, maar meestal is het iets extra's waaraan je kunt werken of iets nieuws wat je kunt proberen. Je kunt ze in je eigen tempo voltooien, want er geldt nooit een tijdslimiet.

Waar kan ik mijn doelen bekijken?

Tik rechtsonder in het scherm op de knop Goals (een ster binnen een bloemvorm) om je uitdagingen te bekijken.

Kan ik doelen wisselen als ik ze niet leuk vind?

Elke dag kun je een van de aangeboden doelen weigeren en vervangen door een nieuwe willekeurige uitdaging.

Hoe vaak ontvang ik een nieuw doel?

Je ontvangt elke dag een nieuw doel, zolang je een lege plek in je actieve uitdagingen hebt.

Wat bepaalt welke nieuwe doelen ik ontvang?

Doelen worden willekeurig gekozen uit een set beschikbare doelen voor je huidige voortgang en gekozen moeilijkheidsgraad.

Wat zijn de beloningen?

Als je doelen voltooit, belonen we je met extra munten.

Wil je meer weten over The Queen's Gambit Chess? Ga dan naar de pagina Ondersteuning voor game. Je kunt ook altijd contact met ons opnemen.