Vineyard Valley – Frågor om spel

Har du fastnat någonstans i spelet? Undrar du hur något funkar? Har du frågor om inställningar i spelet? Här hittar du svar på vanliga frågor om spel.

Observera att svaren kan innehålla spoilers.

System och inställningar

Så här hittar du ditt spelar-ID
Tryck på Inställningar i det övre högra hörnet. Ditt spelar-ID visas längst ned i menyn. Det visas även i det nedre vänstra hörnet när du startar spelet.

Så här tvångsavslutar du appen

Android-mobil eller Android-surfplatta:

1. Tryck på den fyrkantiga ikonen bredvid Hemknappen (Home).

2. Svep förhandsvisningen av Vineyard Valley-appen uppåt om du vill stänga appen.

iPhone, iPad eller iPod touch:

1. Svep uppåt längst ner på skärmen för att visa de appar som körs för tillfället.

• Om din enhet har en Hemknapp (Home) kan du trycka på den snabbt två gånger.

2. Svep åt höger eller vänster tills du ser Vineyard Valley-appen.

3. Svep förhandsvisningen av Vineyard Valley-appen uppåt om du vill stänga appen.

Sätta på och stänga av meddelanden för spel

1. Tryck på Inställningar i det övre högra hörnet.

2. Tryck på Aviseringar (Notifications) för att sätta på eller stänga av.

Om du får aviseringar trots att du har stängt av dem i spelet följer du anvisningarna i Sätta på och stänga av meddelanden för spel i dina enhetsinställningar.

Vad betyder meddelandet ”Data laddas ner” (Data Downloading)?
Om du ser detta eller liknande meddelanden bör du kontrollera att du har en snabb och stabil internetanslutning så att du kan ladda ner de filer som krävs för att fortsätta med nästa uppgift. Stäng inte spelet förrän meddelandet försvinner, så att filerna hinner laddas ner till din enhet. Se till att du inte laddar ner andra filer i bakgrunden (till exempel uppdateringar av andra appar) eftersom det kan göra din anslutning långsammare.

Svart skärm när du tittar på kartan
Detta händer vanligtvis om vissa filer ännu inte har laddats ner och det krävs mer tid för att läsa in kartan. Det kan också inträffa om du nyligen har rensat cacheminnet, installerat om appen eller växlat från offline-läget. Om problemet kvarstår låter du spelet förbli öppet i minst 10 minuter så att filerna hinner laddas ner till din enhet.

Så här spelar du

Komma igång

• Innan du startar en nivå visas målen på skärmens vänstra sida. Slutför alla mål för att klara nivån.

• Du kan välja boosters innan du trycker för att börja spela. Dessa visas på en slumpmässig bit i början av nivån.

• När du väl har börjat spela en nivå rensar du bitar genom att matcha två eller flera av samma färg.

• När du rensar bitar bredvid hinder uppstår olika effekter beroende på vilket hinder det är.

• Du har ett begränsat antal drag per nivå. Se till att inte få slut på drag!

• Skapa förstärkare genom att kombinera flera bitar av samma färg. Skapa ännu kraftfullare effekter genom att kombinera en eller flera boosters.

• För varje nivå du klarar belönas du med stjärnor som kan användas för att renovera vingården och föra berättelsen framåt genom att avsluta kapitel.

Stjärnor
Stjärnor används för att slutföra uppgifter under berättelsens gång samt för att renovera inredningen i huset. Du belönas med stjärnor när du slutför nivåer.

Obs!
När du når spelets sista nivå ser du Bonusnivåer. Bonusnivåer ger dig mynt i stället för stjärnor eftersom du då redan har klarat av alla utmaningar.

Förstärkare
Genom att trycka på större samlingar av bitar kan du skapa användbara förstärkare som du sedan kan använda på brädet. Här är några exempel:

• Flaskraketer: Tryck på 5 eller fler bitar i en grupp för att skapa en flaskraket. Beroende på dess riktning kan den slå ut alla bitar i en rad eller kolumn.

Obs!
    Flaskraketens riktning är helt slumpmässig.
  • Tunnbomber: Tryck på 7 eller fler bitar i en grupp för att skapa en tunnbomb. När du trycker på en tunnbomb exploderar både den och närbelägna bitar.

• Regnbågspolletter: Tryck på 9 eller fler angränsande bitar i en grupp för att skapa en regnbågspollett. När du använder dessa förstörs alla bitar av samma färg! Om du kombinerar två regnbågspolletter rensas hela brädet.

• Växlande flaskraket: Fungerar som vanliga flaskraketer med ett undantag – vid varje drag, oavsett vilket, byter flaskraketerna riktning.

Förstärkare som befinner sig bredvid varandra kan kombineras och ge otroliga resultat. Tryck på olika kombinationer av förstärkare för att se vad du kan åstadkomma!

Boosters

• Boosters i spelet
    Använd dessa för att få fördelar när du spelar en nivå:

• Skedar förstör valfri bit på brädet. Kom igen, ge den en smäll!

• Stekspadar skär av en hel kolumn från brädet.

• Pizzaskärare skär av en hel rad från brädet.

• Vispar kan ändra bitarnas plats på brädet.

• Boosters före spelet
    Använd dessa innan du startar en nivå för att placera ut förstärkare på brädet:

• Flaskraketer

• Tunnbomber

• Regnbågspolletter

• Tidsbegränsade boosters
    Håll utkik efter belöningar för avklarade kapitel och andra uppgifter som kan ge obegränsat med boosters under en begränsad tid.

Samla fler boosters på olika sätt:

• Belöning för avklarade kapitel och andra uppgifter

• Specialerbjudanden i butiken

• När du spelar en nivå kan du använda mynt för att köpa fler boosters genom att klicka på dem

Mynt
Mynt är den huvudsakliga valutan i Vineyard Valley. Använd dem för att köpa nya dekorationer, boosters eller för att få fler drag om du inte lyckas slutföra en nivå. Tjäna mynt genom att slutföra nivåer eller få dem som belöning under evenemang.

Anseende
Anseende är ett system för att mäta dina framsteg med renoveringen av ägorna och ger dig möjligheten att vinna unika priser. Skaffa bättre anseende genom att köpa dekorationer, slutföra utmaningar med mera. Lägg till anseendepoäng i mätaren för att nå en ny nivå och få belöningar. När du når högre nivåer ökar även din anseendenivå (brons, silver, guld osv.). Ju högre nivå, desto bättre belöningar – till exempel förstärkare.

Låsa upp nya områden för att inreda huset
För att inreda huset måste du låsa upp nya områden genom att gå från kapitel till kapitel och slutföra uppgifter med hjälp av stjärnor. Ett nytt område blir tillgängligt efter varje slutfört kapitel. Håll utkik efter fler områden att inreda i takt med att nya kapitel släpps med jämna mellanrum!

Så här ändrar du dekorationer

1. Hitta dekorationen som du vill ändra.

2. Tryck och håll fingret på dekorationen tills den gröna cirkeln har formats.

3. Välj mellan tre eller fyra olika designer.

4. Spara ditt val genom att trycka på den gröna bocken längst ned i högra hörnet.

Dekorationskatalog
Inred huset med nya objekt från dekorationskatalogen.

Så här hittar du dekorationskatalogen:

1. Tryck på soffan i det nedre vänstra hörnet.

2. Köp objekt ur följande kategorier:

• Sovrum/balkong

• Hall/badrum

• Gästrum

• Utomhus

• Vardagsrum

Varje objekt kostar en viss mängd blå eller lila polletter. Du får polletter när du slutför en nivå på första försöket. När du har låst upp alla dekorationer kan du fortfarande tjäna polletter. Håll utkik efter nya dekorationer när de släpps!

Så här ändrar du ditt namn

1. Tryck på Inställningar i det övre högra hörnet.

2. Tryck på Ändra namn (Change Name).

3. Ändra ditt namn och spara genom att trycka på den gröna bocken.

Vad betyder meddelandet ”Kommer snart” (Coming Soon)?
Om du ser meddelandet ”Kommer snart” efter att ha slutfört en uppgift kan vi bara gratulera! Det betyder att du har slutfört det sista befintliga kapitlet.

Håll utkik efter fler kapitel eftersom vi släpper nya med jämna mellanrum. Tills vidare kan du fortsätta att spela bonusnivåer, tjäna mynt och tävla i evenemang.

När blir nya kapitel och nivåer tillgängliga?
Vi arbetar hela tiden med att ta fram nytt innehåll åt dig! Håll utkik efter nya kapitel och nivåer eftersom vi släpper dem med jämna mellanrum.

Så här spelar du om ett kapitel eller en nivå
För närvarande går det inte att spela om en nivå eller ett kapitel.

Så här startar du om spelet
Det går för närvarande inte att återställa speldata eller starta om från början. Om du vill starta om från nivå 1 kan du spela med en annan profil på Netflix-kontot.

Hinder

Du stöter på många hinder under spelets gång. Bitar kan blockeras eller så kan du behöva samla objekt för att slutföra en nivå.

Koppar
Tryck på bitar bredvid en kopp eller använd boosters för att rensa dem från brädet. Vissa koppar kräver att du trycker på särskilda färger för att rensa dem.

Isskulpturer
Röj en väg under isskulpturerna genom att rensa bitar eller använda boosters. När de når brädets botten samlas de in och hjälper dig uppnå målet för nivån.

Bubblor
Tryck på bitar inuti bubblor för att spräcka dem! Du kan även använda boosters för att rensa bitar inuti bubblor.

Lådor
Tryck på bitar bredvid lådor för att rensa dem från brädet. Vissa lådor är igentejpade och kräver fler än ett tryck innan de försvinner. Håll utkik efter lådor som kräver att du trycker på en viss färg innan de försvinner.

Druvkorgar
Tryck på bitar bredvid druvkorgar för att samla druvor och nå ditt mål. Du kan också använda en booster direkt på druvkorgarna för att samla druvor.

Chokladdoppade jordgubbar
Tryck på bitar bredvid jordgubbar för att doppa dem i choklad. Tryck på bitarna en gång till för att rensa dem från brädet.

Marmelad
Tryck på bitar bredvid marmelad eller använd boosters för att rensa dem från brädet. Men skynda dig, marmeladen sprider snabbt ut sig om du inte gör något!

Stenar
Använd förstärkare som tunnbomber och flaskraketer för att krossa stenarna.

Burar
Tryck på bitar bredvid burar för att rensa dem från brädet.

Cupcake-ställ
Tryck på bitar bredvid cupcake-ställ för att ta bort en cupcake. När alla cupcakes är borta försvinner hindret.

Stenblock
Träffa stenblocken tre gånger med flaskraketer eller tunnbomber för att rensa dem från brädet. Boosters kan också förstöra stenblock.

Färgade cupcake-ställ
Matcha färgen på den färgade cupcake som finns på stället för att ta bort den. Matcha till exempel röda bitar för att ta bort en röd cupcake eller blå bitar för att ta bort en blå cupcake. Tunnbomber, flaskraketer, stekspadar, pizzaskärare och skedar kan också användas för att ta bort en färgad cupcake från stället.

Presentlådor
Matcha flera bitar bredvid en presentlåda för att öppna den och hitta förstärkaren inuti!

Förstärkta bitar
Förstör förstärkta bitar genom att matcha dem med vanliga bitar eller andra förstärkta bitar av samma färg. Stekspadar, pizzaskärare och skedar kan också användas för att förstöra förstärkta bitar. Förstärkta bitar är hårda och kan inte förstöras med flaskraketer, tunnbomber eller regnbågspolletter.

Portaler
När bitar och hinder faller ned i en portal dyker de upp i en ny kolumn. Se till att röja dem snabbt!

Lås och nycklar
För en nyckel längst ner på brädet för att ta bort låset med samma symbol.

Färgade ljus
Tänd färgade ljus genom att matcha dem med närliggande bitar av samma färg. Du kan också använda boosters för att tända färgade ljus. Rensa alla färgade ljus för att ta bort dem från brädet.

Jokerbitar
De lysande bitarna byter färg vid varje drag.

Rankor
Rankor låser fast bitar tills du förstör krukan i mitten med hjälp av förstärkare som flaskraketer eller tunnbomber.

Tvålflaskor
Tryck på bitarna bredvid tvålflaskor för att skapa bubblor! Du kan också använda boosters direkt på tvålflaskorna för att skapa fler bubblor.

Mixers
En mixer rensar en hel rad. Ladda den genom att samla bitar av samma färg.

Skåp
Tryck på bitar bredvid ett skåp för att slumpmässigt lägga till en kopp på brädet.

Is
Tryck på bitar bredvid block som är täckta av is för att hacka bort den. Använd en flaskraket, tunnbomb eller regnbågspollett för att rensa allt på en gång!

Gökur
Tryck på bitar bredvid ett gökur för att bygga det. När ett blått tak dyker upp på gökuret är det färdigt. Tryck på bitar bredvid ett färdigt gökur för att aktivera det och rensa närliggande bitar.

Murgröna
Tryck på bitar bredvid murgröna för att rensa växten från brädet. Bitar som döljs av murgröna går inte att trycka på förrän murgrönan har rensats. Murgröna med blommor måste rensas flera gånger.

Frön och blomkrukor
Släpp frön i blomkrukor för att få blommor att växa på brädet. För att plantera frön förstör du alla bitar mellan dem och en blomkruka. När ett paket frön och en blomkruka befinner sig bredvid varandra dyker färgade blommor upp på brädet.

Taggiga rankor
Taggiga rankor kan inte rensas genom att matcha vanliga bitar, utan kräver förstärkare eller boosters för att rensas från brädet. När taggiga rankor har rensats går det att klicka på bitarna under dem.

Färghink
Tryck på matchande bitar bredvid en färghink för att aktivera den och måla alla diagonalt placerade bitar i samma färg. Om till exempel en lila färghink aktiveras ändrar de fyra diagonalt placerade bitarna färg till lila.

Tegelväggar
Använd en förstärkare, till exempel en tunnbomb eller flaskraket för att riva tegelmurar. När en tegelmur har fått en spricka kan du trycka på matchande, närliggande bitar för att rensa den från brädet.

Evenemang

Gyllene druvor-evenemang
Vinn priser i tävlingar mot andra spelare. I det här evenemanget måste du vinna nivåer för att samla gyllene druvor. Ju fler gyllene druvor du samlar genom att slutföra nivåer, desto fler priser vinner du! Var försiktig så att du inte förlorar gyllene druvor genom att hoppa över en nivå eller få slut på drag. Om du har nått den sista befintliga nivån kan du fortfarande tjäna gyllene druvor genom att spela bonusnivåer.

Du kan även tävla mot andra spelare på en topplista där du får priser om du har samlat ihop flest gyllene druvor.

Så här ser du resultattavlan för gyllene druvor
Du måste ha en stabil internetanslutning för att du och andra spelare ska kunna se hur många gyllene druvor ni har för närvarande. När du har en stabil internetanslutning uppdateras resultattavlan automatiskt med den senaste rankingen och antal gyllene druvor per spelare.

Matdags-evenemang
Fyll kattens matskål och vinn häftiga priser. I det här evenemanget måste du samla bitar med kattsymbolen samtidigt som du slutför nivåer. Ju fler bitar du samlar för att hjälpa katten, desto fler priser vinner du! Kom ihåg att bitar som du samlar bara räknas om du slutför nivån. Om du har nått den sista nivån kan du fortfarande samla bitar i bonusnivåer.

Kampen mot toppen-evenemang
Hjälp Bruce att slå sig fram till toppen! För att delta i det här evenemanget måste du slutföra ett visst antal nivåer och vinna troféer. Ju fler nivåer och troféer, desto fler priser får du. Tryck på troféikonen i det övre högra hörnet för att se hur det går för dig i evenemanget. Om du har nått den sista nivån kan du fortsätta samla poäng i Kampen mot toppen-evenemanget genom att slutföra bonusnivåer.

Snackattack-evenemang
Hjälp Kai att göra en smörgås! I det här evenemanget tjänar du förstärkare om du vinner ett visst antal nivåer på rad. Ju fler nivåer du vinner desto fler förstärkare får du. Du kan göra framsteg i evenemanget på vilken nivå som helst, även bonusnivåer. De förstärkare du samlar på dig aktiveras i början av nästa nivå. Om du förlorar en nivå eller avslutar mitt i nivån återställs din serie med vinster till 0.

• Serie 1 (vinn 1 nivå): Du får 1 flaskraket i början av en ny nivå.

• Serie 2 (vinn 2 nivåer på rad): Du får 1 flaskraket och 1 tunnbomb.

• Serie 3 (vinn 3 nivåer på rad): Du får 1 flaskraket, 1 tunnbomb och 1 regnbågspollett.

Vinn på första försöket-evenemang
Snurra på hjulet och vinn jackpott! I det här evenemanget måste du slutföra ”svåra” nivåer på första försöket utan att förlora eller avsluta. När du vinner får du snurra på hjulet och belönas med slumpmässiga priser. Fortsätt snurra för en chans att vinna jackpottpriser.

Nya nivåer och kapitel
Nya kapitel är planerade för löpande lansering med start 23 maj 2023. Ytterligare kapitel och nivåer bör bli tillgängliga varannan vecka.

Vill du veta mer om Vineyard Valley? Gå till sidan Spelsupport.