The Queen's Gambit Chess – Frågor om spel

The Queen's Gambit Chess

Har du fastnat någonstans i spelet? Undrar du hur något funkar? Har du frågor om inställningar i spelet? Här hittar du svar på vanliga frågor om spel.

Observera att svaren kan innehålla spoilers.

System och inställningar

Hjälpmedelsalternativ

The Queen's Gambit Chess har hjälpmedelsalternativ för färgblindhet. När du startar spelet kan du välja en färgkorrigering som passar dig.

Om du vill ändra det senare:

1. Tryck på Inställningar i det nedre vänstra hörnet.

2. Svep ned till sektionen Hjälpmedel (Accessibility).

3. Välj inställningar och stäng fönstret genom att trycka på X i det övre högra hörnet.

Ändra språk i spelet

Spelet använder som standard samma språk som din Netflix-profil. När du startar spelet första gången kan du välja språk.

Om du vill ändra det senare:

1. Tryck på Inställningar i det nedre vänstra hörnet.

2. Svep ned till sektionen Hjälpmedel (Accessibility).

3. Tryck på knappen som visar det nuvarande språket i raden Spelets språk (Game language).

4. Välj ett språk i rullgardinsmenyn och tryck sedan på Bekräfta (Confirm).

5. Stäng fönstret genom att trycka på X i det övre högra hörnet.

Spela offline

Mycket av The Queen's Gambit Chess kan spelas utan internetanslutning, bland annat Beths resa och Spela i turordning. Vissa funktioner, som spel med flera spelare, kräver en internetanslutning.

Lämna ett parti

Du kan lämna partiet genom att trycka på knappen för att avsluta (en dörr med en pil som pekar utåt) i skärmens nedre vänstra hörn. Då kan du antingen spara och avsluta eller återgå till partiet, erbjuda remi eller avsluta spelet genom att ge upp.

Partiet sparas när du lämnar det

Om du vill återgå till ett parti som spelas offline eller asynkront trycker du på avslutningsknappen. Då sparas partiet och du kan komma tillbaka senare för att fortsätta spela.

Slå på eller stänga av rutnamn

Du kan slå på eller stänga av rutnamn i spelet genom att trycka på rutnamnsknappen (två överlappande fyrkanter).

Växla mellan bräden i 3D och 2D

Du kan växla mellan bräde i 2D eller 3D medan du spelar genom att trycka på knapparna 2D eller 3D i skärmens nedre vänstra hörn.

Så här spelar du

Elo

Vad är Elo?

Inom schack är Elo ett poängsystem som spelare använder för att beräkna sin skicklighet i jämförelse med andras.

Hur ändrar jag mitt Elo?

Elo uppdateras varje gång du avslutar ett parti eller en kamp online. Hur mycket det förändras beror på motståndarens Elo.

Hur används mitt Elo i spelet?

Vi använder Elo för att beräkna din skicklighetsnivå och matcha dig med spelare på liknande nivå. Det innebär att du alltid spelar mot någon på liknande skicklighetsnivå vilket skapar en tävlingsmiljö där du belönas för dina framsteg.

Beths resa

Vad är Beths resa?

Beths resa (Beth's Journey) är ett berättelsebaserat spelsätt där du följer Beths resa från nybörjare till stormästare. På vägen lär du dig att spela schack och löser en serie pussel som blir allt svårare.

Hur spelar jag Beths resa?

När du har genomfört introduktionen eller laddar spelet kommer du automatiskt till kartan över Beths resa. Där kan du välja ett av de upplåsta kapitlen och fortsätta spela.

Hur väljer eller ändrar jag svårighetsgrad?

När du börjar spela Beths resa får du välja mellan tre svårighetsgrader: nybörjare, medelsvår eller avancerad. Varje svårighetsgrad har sina egna pussel och lektioner att utforska.

Om du någon gång vill ändra svårighetsgraden trycker du på svårighetsmätaren (som visar nuvarande svårighetsgrad) i det övre högra hörnet. Varje svårighetsgrad utvecklas på ett eget sätt, så varje gång du ändrar inställningen påbörjar du en ny resa. Men oroa dig inte, du kan byta tillbaka när som helst och fortsätta där du slutade.

Kan jag återställa mina framsteg i Beths resa?

Nej, du kan inte återställa dina framsteg. Däremot kan du när som helst gå tillbaka och spela upp slutförda pussel eller lektioner.

Hur får jag alla stjärnorna i ett pussel?

För att få alla stjärnor i ett pussel måste du klara det på kortast tid eller med så få drag som möjligt. Du ser målen när du startar pusslet och i mätaren överst på skärmen medan du spelar.

Om du inte får alla stjärnor på första försöket kan du alltid gå tillbaka och försöka en gång till.

Hur låser jag upp nästa kapitel?

Nästa kapitel blir upplåst när du har slutfört varje lektion och pussel i det nuvarande kapitlet.

Spellägen

Hur spelar jag lektioner?

Du spelar igenom alla lektionerna medan du fortsätter genom Beths resa. Genom att trycka på lektionsbiblioteket på kartan över Beths resa kan du spela igenom valfri lektion på nytt.

Hur spelar jag ett parti schack

Du hittar partierna på hemskärmen. Genom att trycka på partiknappen kommer du till en meny där du kan välja vilken typ av parti du vill spela:

• Pågående partier – Fortsätt med ett befintligt parti

• Spela online – Matcha med och spela mot en motståndare

• Spelträning – Spela mot en AI-motståndare på en svårighetsgrad du själv väljer

• Spela mot en vän – Spela mot en valfri motståndare

• Spela i turordning – lokalt parti mellan två spelare

När du har valt en motståndare kan du välja inställningar för partiet med hjälp av ditt upplåsta innehåll.

Hur utmanar jag en vän till ett parti?

1. Skapa ett parti av typen Spela mot en vän.

2. När partiet börjar får du en kod bestående av sex bokstäver (t.ex. ABCDEF). Dela koden med din vän via sms, e-post eller meddelande.

3. Din vän väljer Spela mot en vän och sedan Gå med och anger koden för att ansluta till partiet.

Var hittar jag min profil och spelstatistik?

För att se din statistik och spelarprofil trycker du på knappen Din statistik (cirkeldiagram) i skärmens nedre vänstra hörn.

Vad är Harmonprocent?

Harmonprocent (Harmon Match) är ett mått på hur du spelar jämfört med Beth Harmon. Spelet analyserar dina drag och visar ett procenttal som indikerar hur lika dina drag är de som Beth Harmon spelade!

Hur delar jag min procent?

När partiet är slut kommer du till analysskärmen. När du trycker på knappen Mer info får du två alternativ för att dela partiet: kopiera FEN och kopiera PGN. Med dessa alternativ kopieras partiet till Urklipp så att du kan dela det var du vill.

Beths vy

Vad är Beths vy?

Beths vy (Beth's Vision) bygger på Beths förmåga i serien att överväga alla drag och välja det som är bäst i varje situation.

När du använder Beths vy tittar du upp i taket där Beth beräknar och visar dig det bästa draget.

Hur använder jag Beths vy?

Tryck på ikonen för Beths vy i det nedre vänstra hörnet när den är fulladdad. Då visas animationen för Beths vy och sedan visas det bästa draget på brädet. Du kan välja att spela det eller ignorera.

Hur laddar jag Beths vy?

Beths vy laddas automatiskt medan du spelar. Laddningen går snabbare om du inte väljer de bästa dragen och om du begår misstag.

Grunderna i schack

Var i spelet kan jag lära mig att spela schack?

Det bästa sättet att lära sig är att spela Beths resa. Om du är en fullständig nybörjare rekommenderar vi att du börjar på nybörjarnivån och arbetar dig framåt.

Var i spelet kan jag lära mig hur pjäserna rör sig?

Lär dig hur pjäserna rör sig genom att spela Beths resanybörjarnivån. Du kan alltid se över det igen genom att gå till lektionsbiblioteket.

Hur vinner jag ett parti?

Det finns tre sätt att vinna ett parti schack:

• Schackmatt: Det primära sättet att vinna på är att spela partiet tills det är över. Det inträffar när en av spelarna hotar motståndarens kung och kungen inte kan röra sig till några andra rutor, inte kan skyddas av andra pjäser och pjäsen som hotar kungen inte kan slås.

• Ge upp: Om en spelare inte tror att hen kan vinna eftersom motståndaren har för stort försprång kan spelaren välja att ge upp. Då vinner den andra spelaren.

• Slut på tid: Om tiden rinner ut förlorar du automatiskt partiet så länge motståndaren har så många pjäser kvar att hen kan tvinga fram schackmatt.

Vad innebär patt?

En patt är en remi som uppstår när ingen av spelarna kan vinna eftersom de inte har tillräckligt många pjäser eller om det inte går att göra något drag trots att motståndarens kung inte står i schack.

Vad är rockad?

Rockad är en specialregel som innebär att din kung kan röra sig två rutor åt höger eller vänster samtidigt som tornet på den sidan rör sig till andra sidan av kungen. Detta är endast möjligt om det inte finns några pjäser mellan kungen och tornet och så länge dessa inte har rört sig. Kom ihåg att du inte kan genomföra en rockad om du står i schack!

Hur läser jag schacknotation?

I schack används en algebraisk notation där varje ruta har en koordinat utifrån vit spelares perspektiv.

• Rutan i det nedre vänstra hörnet heter a1, den ovanför heter a2, ovanför den är a3 och så vidare. Till höger om a1 är b1, följt av c1 och så vidare. Det diagonalt motsatta hörnet (det övre högra hörnet) heter h8.

• De horisontella raderna på brädet kallas för rader, medan de vertikala kallas för linjer. Raderna går alltså från rad 1 till rad 8 och linjerna går från a till h.

• Pjäserna är märkta med den första bokstaven i sina namn, förutom bönderna som inte markeras med någon bokstav.

Om du vill veta mer kan du spela igenom introduktionen till schacknotation på den medelsvåra nivån av Beths resa.

Vad är FEN?

FEN (Forsyth-Edwards Notation) visar all information som krävs för att beskriva ställningen på brädet. Det säger inte mycket om vad som hänt tidigare under partiet, men visar om det finns möjlighet att rockera, vems drag det är och antalet drag som spelats hittills.

Vad är PGN?

PGN (Portable Game Notation) är ett lättläst format som beskriver spelets drag (med vanlig algebraisk notation) och relaterad information, till exempel spelarnas namn, vinnare och förlorare samt datum då partiet spelades.

Mynt och anpassning

Vad är mynt och hur använder jag dem?

Mynt används för att köpa nya platser, pjäsuppsättningar och utsmyckningar för din profil. Du kan använda dem i butiken, som du når genom att trycka på kundvagnen i hemskärmens nedre vänstra hörn.

Hur får jag mynt?

Du tjänar in mynt när du spelar, löser pussel och slutför lektioner under Beths resa samt när du uppnår mål.

Hur låser jag upp fler avatarer, bakgrunder, ramar eller pjäsuppsättningar?

Du låser upp dessa i butiken. Tryck på kundvagnen i hemskärmens nedre vänstra hörn. Använd mynten för att utöka din samling. Vissa objekt kan bara låsas upp genom att utföra en handling i spelet. Dessa markeras med en låsikon. Genom att trycka på objektet kan du se hur du ska gå tillväga för att låsa upp det.

Hur byter jag avatarer, bakgrunder, ramar eller pjäsuppsättningar?

Du kan ändra avatarer, bakgrunder eller ramar genom att gå till skärmen Redigera profil. Tryck på din profil i skärmens övre vänstra hörn. Välj sedan objektet du vill använda i samlingen. För att stänga skärmen trycker du på X i det övre högra hörnet.

När du har låst upp en pjäsuppsättning i butiken kan du använda den när du startar ett anpassat parti.

Var finns mina vykort?

Du hittar vykort genom att gå till brevlådorna som du hittar på olika platser under Beths resa.

Matchningar

Hur bestäms det vilken sida jag ska spela på?

När du startar ett nytt parti online händer en av två saker: Om en spelare redan väntar ansluter du till deras bräde som svart. Annars skapas ett nytt bräde där du spelar som vit och väntar på en motståndare.

När du spelar mot vänner eller mot datorn kan du välja sida när du skapar partiet.

Hur fungerar matchning?

Matchningssystemet försöker hitta en motståndare på liknande skicklighetsnivå så snabbt som möjligt.

Kan jag ta tillbaka mitt senaste drag?

I övningspartier, Beths resa och vänskapspartier mot spelarna från serien kan du ta tillbaka drag, så att du kan testa olika alternativ och se hur det går. När du spelar mot motståndare online kan du inte ta tillbaka drag.

Vad händer om någon lämnar partiet medan det pågår?

Om någon lämnar ett pågående parti kan hen komma tillbaka så länge det finns tid kvar i spelet och göra sitt nästa drag. Om hen inte gör något drag anses partiet förlorat och segern går till motståndaren.

Mål

Vad är mål?

Mål är speciella uppdrag som du kan slutföra och få en belöning för. De blir upplåsta när du har spelat en kort tid. Det är ofta saker som du ändå skulle ha gjort under spelets gång, men ger dig något extra att jobba mot eller prova på. Du slutför dem när du vill och det finns ingen tidsbegränsning.

Var hittar jag mina mål?

För att se utmaningarna trycker du på målknappen (en stjärna i en blomformad figur) i hemskärmens nedre högra hörn.

Kan jag ändra mål om jag inte är nöjd med dem?

Du kan varje dag avvisa ett av de mål du har blivit erbjuden och byta ut det mot en slumpmässig ny utmaning.

Hur ofta får jag nya mål?

Du får nya mål varje dag så länge du har en tom plats bland de aktiva utmaningarna.

Hur bestäms det vilka mål jag ska få?

Målen dras slumpmässigt från en samling mål som passar dina framsteg och din svårighetsgrad.

Hur ser belöningen ut?

När du slutför mål får du fler mynt.

Vill du veta mer om The Queen's Gambit Chess? Gå till sidan Spelsupport. Du kan också kontakta oss.