Hoe krijg ik de beste beeldkwaliteit?

Zorg dat je Netflix kijkt in de best mogelijke kwaliteit, of dat nu in HD, in 4K Ultra HD of met HDR is.

Normaal gesproken krijg je automatisch de beste kwaliteit, maar als dingen er niet zo goed uitzien als je had verwacht, kan dit artikel misschien helpen.

Ten eerste heeft elke Netflix-serie en -film een informatiepagina met onder meer een beschrijving van de titel en een leeftijdsclassificatie. De pagina bevat ook labels voor de beeldkwaliteit. Deze geven aan in welke kwaliteit een titel wordt afgespeeld op het gebruikte apparaat.

Resolutie (detail):

4K: De hoogste resolutie die momenteel beschikbaar is op Netflix. Wordt ook Ultra HD of 4K Ultra HD genoemd.

HD: Kan Full High Definition (1080p) of High Definition (720p) zijn.

Dynamisch bereik (contrast en kleurrijkheid):

Dolby Vision: Een HDR-systeem (High Dynamic Range) dat is ontwikkeld door Dolby Laboratories.

HDR: Een ander systeem voor High Dynamic Range, ook bekend als HDR10.

Op de meeste tv's geeft Netflix altijd een resolutielabel weer. Als High Definition een optie is, wordt ook een label getoond voor het HD-systeem waarmee de titel wordt afgespeeld op de tv.

Op sommige tv's en andere apparaten zie je slechts één beeldkwaliteit, zelfs als er meer dan één van toepassing is. Als High Dynamic Range wordt ondersteund door de titel en het apparaat, wordt die optie weergegeven. Als een titel bijvoorbeeld in 4K wordt afgespeeld en ook Dolby Vision ondersteunt op een apparaat, wordt alleen het Dolby Vision-label weergegeven.

Let dus op het 4K- en HD-label voor de resolutie en op het Dolby Vision- en HDR-label voor High Dynamic Range. In stap 4 hieronder zie je titels waarmee je elke optie kunt controleren.

Opmerking:
Op sommige mobiele apparaten kun je mogelijk niet altijd in HDR kijken, zelfs niet als er een HDR-label wordt weergegeven, bijvoorbeeld als de batterij van het apparaat bijna op is of als je een mobiele verbinding gebruikt.

Je systeem instellen voor de beste beeldkwaliteit

Volg elk van de onderstaande stappen. Als je wijzigingen aanbrengt, stop dan en controleer of je een verschil ziet voordat je doorgaat.

1. Je abonnement controleren

Controleer welk abonnement je hebt en ga na of de gewenste kwaliteit wordt ondersteund.

Opmerking:
Als je Netflix kijkt op een apparaat waarop je titels kunt afspelen in een betere kwaliteit dan je abonnement toestaat, vragen we je soms of je je abonnement wilt upgraden zodat je volledig kunt profiteren van je apparaat.

2. Je netwerk controleren

Netflix past de snelheid van je internetverbinding aan zodat je kunt blijven kijken. Titels kunnen in een lagere kwaliteit worden gestreamd als de internetverbinding traag of onstabiel is.

• Controleer op een telefoon, computer of tablet je internetsnelheid via Fast.com.

1. Zorg dat het apparaat waarmee je de snelheid controleert, zich in hetzelfde netwerk bevindt als het apparaat waarmee je Netflix kijkt.

2. Voer voor de nauwkeurigste resultaten de test uit in de buurt van het apparaat waarop je probeert te kijken. Als je Netflix kijkt op een tv met een wifiverbinding, plaats je telefoon of computer dan bij de tv voordat je de test uitvoert.

• Als je internetverbinding trager dan nodig is voor een bepaalde resolutie, wordt je video afgespeeld in een lagere kwaliteit.

• 4K: minimaal 15 Mbps

• 1080p HD: 5 Mbps

• 720p HD: 3 Mbps

• 480p SD: 1 Mbps

Opmerking:
    Soms kan een titel beginnen in een lagere resolutie en dan na korte tijd overschakelen naar een hogere resolutie.

3. Je apparaten controleren

Voor de beste kwaliteit die je abonnement biedt, moeten alle gebruikte apparaten die kwaliteit ondersteunen. Als je een Premium-abonnement hebt en Netflix probeert te kijken op een tv met een streamingstick en een audio-ontvanger, moeten alle drie apparaten 4K ondersteunen om titels in 4K te kijken.

• Je dient ook te controleren of op alle apparaten de meest recente software of firmware wordt uitgevoerd en of de ingestelde videoresolutie gelijk aan of beter dan de gewenste kwaliteit is.

• Je videokabels en de poorten waarop ze zijn aangesloten, moeten ook de kwaliteit van je abonnement ondersteunen. Voor het Premium-abonnement moet je een Premium High Speed HDMI- of Ultra High Speed HDMI-kabel gebruiken. (Weet je niet zeker wat voor kabel je hebt? Het is vaak afgedrukt op de kabel zelf of op de uiteinden van de kabel.)

• Controleer voor 4K en HDR of apparaten en kabels zijn aangesloten op een HDMI-poort die HDCP 2.2 of hoger ondersteunt (meestal de HDMI 1-poort).

• Als een apparaat of kabel niet voldoet aan alle vereisten voor een bepaalde kwaliteit, speelt Netflix de hoogst beschikbare kwaliteit voor dat apparaat, die poort of die kabel af.

4. Controleren met de juiste titels

De meeste (maar niet alle) Netflix-titels zijn beschikbaar in HD of 4K. Zoek op 'HD' of '4K' voor lijsten met titels.

• Herinnering: De informatiepagina van een titel bevat de beeld- en geluidskwaliteit van de titel zoals deze wordt afgespeeld op je apparaat. Een film is misschien wel beschikbaar in 4K, maar als je apparaat hoogstens 1080p aankan, wordt HD in plaats van 4K weergegeven in de informatie. De titel wordt afgespeeld op 1080p.

• Titels waarmee je kunt testen:

5. Je accountinstellingen controleren

De standaardinstellingen zouden moeten werken, maar je kunt controleren of ze niet zijn ingesteld op een lagere kwaliteit. Ga naar Instellingen voor afspelen voor het profiel waarmee je wilt kijken. Controleer of Dataverbruik per scherm is ingesteld op de doelkwaliteit:

• 4K: Hoog of Automatisch

• 1080p HD: Hoog of Automatisch

• 720p HD: Normaal, Hoog of Automatisch

Opmerking:
Voor netwerken met variërende streamingsnelheden kan een andere instelling dan Automatisch een bepaalde snelheid afdwingen. Dit kan helpen bij de beeldkwaliteit. Zet de instelling terug op Automatisch als data worden gebufferd of het beeld vastloopt.
Opmerking:
Streaming in een hogere beeldkwaliteit kost meer data. Zie Hoe kan ik het dataverbruik van Netflix regelen?.

Kijk je op een computer of mobiel apparaat? Mogelijk moet je nog wat dingen controleren. Zie het artikel voor je apparaat voor meer informatie: Windows, Mac, Android-telefoon/-tablet, iPhone/iPad

Neem contact op met je apparaatfabrikant als je alle stappen hebt uitgevoerd en nog altijd niet de verwachte beeldkwaliteit krijgt.